Tu je recept na caipirinhu:
- 1 poldecák cachaçy - nepouživajte žiadne také tie barové nulaštyrky a kľudne si prilejte aj viac, šak žijeme len raz! ;) Správna caipirinha má byť trošku mocnejšia ;) Keď nemáte cachaçu, môžete dať vodku (Brazílčania čítajú vodžika ;) a máte caipivodku.
- šťava z 1 zelenej limetky - ak nemáte, môžete použiť citrón, mango, açaí alebo akékoľvek iné ovocie, čo máte po ruke, a dostanete drink zvaný caipifruta. Božechráň, použiť citrodeko! Nech vás ani nenapadne, no fuj! :)
- 1 polievková lyžica trstinového cukru - ale odpúšťa sa aj prehrešok v podobe nášho bieleho-belejšieho, cukru čistejšieho :) Hlavne aby sme to mali hotové než doznie ten dunajský kapitán, nie? ;)
- ľadová drť a slamka - ak nemáte tieto dve veci, ani sa do výroby nepúšťajte. Všetko by sa pokazilo. Nadôvažok by sa ešte aj svet zastavil a to by už bol úplný koniec.. :) Dobrá správa je, že ľad vie byť hotový celkom rýchlo a slamku môžete skočiť kúpť do večierky. Nechajte si k nej pribaliť Eiskaffe, či Caprisonne ;)
Cachaça (čítaj kašása) je alkohol, ktorý sa páli z cukrovej trstiny.Obsah alkoholu má okolo 42 % a s celkovým zdanením 82 % sa umiestnila na prvom mieste v rebríčku najzdanenejšich brazílskych výrobkov. Brazílčania začali cachaçu pálievať roku 1532, keď sa u nich prvýkrát objavila cukrová trstina dovezená z portugalského ostrova Madeira. Postupom rokov chcelo Portugalsko v Brazílii posilniť predaje svojho vína a portského, a preto zakázalo cachacu. A tak sa tento blahodárny nápoj teší vysokému počtu až 2000 prezývok :) Najznámejšia je pinga, ďalej vedú: abre-coração (otvárač srdca), água-benta (svätená voda), bafo-de-tigre (tigrí dych), a limpa-olho (očný kúpeľ). No, Brazílčania sú holt kreatívni :) Srk..
V Brazílii sa nachádza približne 40 000 páliarní cachacy, takže tretie miesto pre Rezervu podľa časopisu Playboy v roku 2003, či poďla nejakej národnej agrikultúrnej súťaže sú dozaista známkou vysokej kvality. Cachaca sa vyrába buď strieborná (neodležaná) alebo zlatá, odležaná v sudoch z rôznych druhov dreva, ktoré jej dávajú všakovaké lahodné arómy. Rezerva do Gerente nepoužíva dub, ako napríklad whisky, ale pravý nefalšovaný brazílsky orech. Podľa doby zretia v sudoch sa odvíja jej kvalita. 5 ročná cachaca sa označuje ako premium, existujú však aj 15 ročné ultrapremiumky :) Chlip...
Cachaça Reserva do Gerente (v preklade Manažérova Rezerva) je značka cachasy založená roku 1986 manažérom Ademarom Belizáriom, ktorého to údajne v korporátnom svete už tak-nejak prestalo baviť. A tak si povedal, že bude páliť pálenku :) No, musím sa priznať, tak nejak si predstavujem svoj ochod do dôchodku z tohto korporátneho sveta :-) za cca 10 rokov... B-) Srk..
KAŠÁSOVÉ LEPORELO PRE DOSPELÝCH
UPOZORNENIE: nasledujúce zábery obsahujú fotky alkoholu, a preto by sa osoby so zvýšenou labilnosťou k nemu mali pozerať minimálne jedným okom, ak nie cez prsty ;)
Príbeh cachacy Reserva do Girente sa začína na týchto poliach s cukrovou trstinou. Tá si spokojne zreje vo veľmi príjemnej brazílskej klíme.
Po žatve sa cukrová trstina spracúva na neďalekej farme týmto lisovacím strojom. Ten vyprodukuje až 1000 litrov cukrovej šťavy za hodinu. Šťava je však sladšia ako Justin Bieber, a tak ju nikto radšej nepije a robí sa z nej cachaca. Vďaka bohu! ;)
Systémom trubiek potom šťava putuje do páliarne cez hadicu vedenú otvorom v stene.
Z otvoru sa vylieva šťava do týchto nerezových kadí.
Z nich potom putuje šťava do takýchto nerezových sudov, kde sa necháva kvasiť. Už sme blízko!!! :)
Vonku je pripravený veľký kotol slúžiaci na ohrev vody potrebnej pri destilácii. Predák na ňom musí dôkladne kontrolovať teplotu a tlak, inak hrozí explózia ohrievacieho systému.
Vykvasená šťava potom putuje do týchto medených kadí. V tých najnižších sa destiluje prvýkrát a z nich putuje do prostredných kadí, takzvaných predhrievačov, kde sa destiluje znova.
Alkohol potom vyteká do tejto malej medenej "krabice", ktorá má 3 otvory a s nimi spojené nádrže. Najlepšia cacháca, takzvané srdce, má objem alkoholu medzi 38-44% a putuje do prostredného otvoru. Cacháca s menším podielom alkoholu putuje do bližšej nádrže, tá s vyšším potom ide do posledného otvoru. Posledné dva druhy zmiešajú a vydestilujú ešte raz, no nie je to skvelé?! :) Náš predák nám dal ochutnať priamo zo zdroja - to vám bola teda lahoda! Mmmmmm! :)
Po odchytení tej najlepšej cachacy sa necháva zrieť v sudoch. V temnej komore dozrievajú hektolitre tohto pokladu v sudoch z brazílskeho orecha.
Sudy majú usporiadané na veľkých policiach. Presne ako v nebi... :)
A nebo pokračuje. Dokopy asi 5-krát... :)
Hneď vedľa skladu majú malý obchodík s degustačným stolíkom, ktorý privádza nejedného chlapa do extázy :) Aj dámy môžu ochutnať likéry z exotického ovocia ako napríklad jabuticaba (čítaj žabučikába ;)
Takto pekne rozjarení už otvárate peňaženku pri pohľade na krásne zabalené zlato vo fľaši. Škoda, že na inetrkontinentálnych letoch je limit pre batožinu 23 kíl, to by som zobral rovno aj súdok! B-)
Tak a už aj caipirinha sa minula. Dobrú noc! ;)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára